Σε Γεωργιάδη και Τσακίρη για ΒΙΟΠΑΘΕ, Εμπορευματικό, ΕΣΠΑ και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Δεσμεύτηκε για την επιτάχυνση των διαδικασιών ο υπουργός

Το οικονομικό αντικείμενο και οι επενδύσεις στο Βιοτεχνικό Πάρκο,  η επιτάχυνση των διαδικασιών για το Διχωρικό Εμπορευματικό Κέντρο (ο φάκελος βρίσκεται προς έγκριση στο υπουργείο), η πορεία του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεών, ο αναπτυξιακός νόμος, και οι επενδύσεις που ειναι σε εξέλιξη άλλα και αναμένονται να ξεκινήσουν στην περιφέρεια Ηπείρου,  ήταν το αντικείμενο των διαδοχικών συναντήσεων που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης στο Υπουργείο Ανάπτυξης με τον υπουργο Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό Γιάννη Τσακίρη, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας και η αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης, εμπορίου και περιβάλλοντος Σταυρούλα Μπραΐμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της paramythia-online.gr, ο υπουργός δεσμεύτηκε για την επιτάχυνση των διαδικασιών, τόσο για την ομαλή λειτουργία του ΒΙΟΠΑΘΕ όσο και για την απρόσκοπτη υλοποίηση του Εμπορευματικού Κέντρου, ενώ οσον αφορά το ΕΣΠΑ, ο Αδωνης Γεωργιάδης σημείωσε ότι εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου έχει ήδη εκπονηθεί ένα σχέδιο και υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή ασκούνται πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις για να κινηθούν τα προγράμματα.

Να σημειωθεί πως  ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, αρμόδιος του νευραλγικού τομέα για τις Επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, είναι γαμπρός στο Πολύδροσο Παραμυθιάς.

Εμπορευματικό Κέντρο

Πρόκειται για το 1ο Διχωρικό Επιχειρηματικό Πάρκο Εφοδιαστικής Αλυσίδας στη χώρα, με βασικό πόλο ανάπτυξης τον λιμένα που, στην προοπτική του, εκπληρώνει όλες τις προϋποθέσεις συνδυασμένων μεταφορών.

Ο Φορέας Υλοποίησης υποστηρίζεται επιχειρηματικά από τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ Α.Ε.), ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διοίκηση και την εκμετάλλευση των χώρων της Ζώνης Λιμένα. Το σύνολο των τεχνικών και οικονομικών μελετών έχει εκπονηθεί από τη Re.De-Plan Consultants που ασκεί τη διοίκηση του έργου και είναι υπεύθυνη για την αδειοδότηση.

Σύμφωνα με το τεχνικό και οικονομικό σχέδιο, το έργο έχει σχεδιαστεί με σκοπό να φιλοξενήσει νέες εξειδικευμένες υπηρεσίες μεταφοράς, αποθήκευσης, διαχείρισης και διανομής αγαθών (logistics), που θα αναδείξουν τη νέα δυναμική του λιμένα Ηγουμενίτσας.

Το Πάρκο αναπτύσσεται σε δύο θέσεις, η πρώτη εντός της λιμενικής ζώνης που θα χρησιμοποιείται ως χώρος προσωρινής εναπόθεσης ασυνόδευτων φορτίων και η δεύτερη στην ενδοχώρα, στη θέση Γκρίκα, σε απόσταση 800 μέτρων από την Εγνατία Οδό.

Πρόκειται για έκταση 500 στρ. περίπου, σε επαφή με το υφιστάμενο Βιοτεχνικό Πάρκο Θεσπρωτίας (ΒΙΟΠΑΘΕ), το οποίο και αποτελεί τμήμα του. Για την επένδυση, προϋπολογισμού 7,6 εκατ., προβλέπεται η κατασκευή όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, ενώ έχει σχεδιαστεί με όλες τις κατάλληλες τεχνικές υποδομές η σύνδεσή του με τη μελλοντική Σιδηροδρομική Εγνατία, στη θέση Κρυσταλλοπηγή.

Η επένδυση αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου πάρκου πολλαπλών δραστηριοτήτων με κέντρο τις επιχειρήσεις της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, που θα αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες κατά μήκος του θαλάσσιου διαδρόμου Αδριατικής – Ιονίου, μεταξύ των λιμένων της Τεργέστης, της Αγκόνα και της Ηγουμενίτσας.

In this article

Join the Conversation