Ερωτήσεις για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού

και τις επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία

Με 2 ερωτήσεις, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο Μάριος Κάτσης, αναφέρονται στα μέτρα στήριξης της κοινωνίας απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού.

Με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας σαράντα πέντε (45) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, επισημαίνουν τον αποκλεισμό των μηχανικών ελεύθερων επαγγελματιών, από τα μέτρα που ανακοίνωσε, την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί την προηγούμενη Παρασκευή και προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη του κλάδου.

Στην ερώτησή τους σημειώνουν τη δυσμενή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί, που υπολογίζονται σε πάνω από 70.000 άτομα, και την απουσία των αντίστοιχων ΚΑΔ μηχανικών και αρχιτεκτόνων από τον κατάλογο που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το Σάββατο που καθορίζει τις δραστηριότητες που πλήττονται από την πανδημία και θα λάβουν μέτρα ενίσχυσης. Είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη στήριξης των ως άνω επαγγελματιών, μετά και από την εφαρμογή των νέων μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, τονίζουν οι Βουλευτές.

Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, αναστολής δόσεων δανείων και οφειλών σε ταμεία και εφορία, χαμηλότοκη επιδότηση κεφαλαίου κίνησης και ένταξη στην επιδότηση για αναπλήρωση απώλειας εισοδήματος των μηχανικών ελευθέρων επαγγελματιών.

Ρωτούν τέλος, τους αρμόδιους Υπουργούς για την καθυστέρηση έκδοσης οδηγιών με συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης για τους χώρους των εργοταξίων στο πλαίσιο των κανόνων της υγιεινής και ασφάλειας, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία και κίνδυνος έκθεσης των εργαζομένων στον κορωνοϊό.

Επισης με ερώτηση που κατέθεσαν 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της αναπληρώτριας τομεάρχη για θέματα μεταφορών, Πέτης Πέρκα, και στην οποία ζητούν την προσωρινή παύση των καρτών απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΑ λόγω των πρωτοφανών συνθηκών της πανδημίας και της δραματικής μείωσης της επιβατικής κίνησης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως υπό τις δεδομένες έκτακτες συνθήκες, ένα μεγάλο μέρος των κατόχων απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΑ, οι οποίοι αποτελούν και τους τακτικούς αν όχι καθημερινούς χρήστες των μέσων μεταφοράς του Ομίλου ΟΑΣΑ, είτε εργάζεται από το σπίτι είτε αποφεύγει τη χρήση των ΜΜΜ για λόγους δημόσιας υγείας. Πολλοί μάλιστα από τους τελευταίους είναι κάτοχοι εξαμηνιαίας ή ετήσιας κάρτας, την οποία και έχουν προπληρώσει, καταβάλλοντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν πως σε σχετικά αιτήματα των παραπάνω κατόχων για πάγωμα της κάρτας τους δυστυχώς η διοίκηση της εταιρίας συμπεριφέρεται ως η χώρα να λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες.

In this article

Join the Conversation