Ήπειρος και Ιόνια οι μοναδικές «πράσινες» περιοχές της Ευρώπης

στο χάρτη της πανδημίας

Η Ήπειρος και τα νησιά του Ιονίου είναι οι μόνες «πράσινες» Περιφέρειες σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο χάρτη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη φορά όπου η Ήπειρος είναι «πράσινη» ανήκει δηλαδή στις περιοχές με τα λιγότερα κρούσματα ανά εκατό χιλιάδες πληθυσμού.

Με την διαφορά ότι τώρα αποτελεί την μία από τις δύο περιφέρειες σε ολόκληρη τον χάρτη με τη δεύτερη να είναι τα… γειτονικά μας Ιόνια Νησιά!

Το πράσινο χρώμα σημαίνει ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες επιβεβαιώθηκαν λιγότερα από 25 κρούσματα ανά εκατό χιλιάδες πληθυσμού.

Εκτός από την Ελλάδα, την Φινλανδία και την Ισλανδία, που είναι χρωματισμένες «πορτοκαλί» όλη η υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται στο «κόκκινο», δηλαδή καταγράφονται πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Να σημειωθεί ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

In this article

Join the Conversation