Γώγος για προϋπολογισμό | “Αναζητείται Καπετανιος”

Δελτίο τύπου

Οι δημότες μας πρέπει να γνωρίζουν ότι η λαϊκή ετυμηγορία, όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του 2019, έχει ήδη χειραγωγηθεί και ουσιαστικά καταργηθεί με απίστευτες επινοήσεις, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές τροπολογίες. Η διοίκηση σήμερα, έχει περάσει εξ ολοκλήρου, στον κ. Δήμαρχο. Αποκλειστικά υπεύθυνος για κάθε καθυστέρηση και κυρίως την άρνηση των Αρχών για έγκριση του προϋπολογισμού και απώλεια εισροής χρηματικών κονδυλίων είναι εκείνος.

Είναι γνωστό ότι το σημαντικότερο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο καλούμαστε να συζητήσουμε και ψηφίσουμε τα πεπραγμένα του Δήμου και το μέλλον του είναι εκείνο που αναλύεται το τεχνικό πρόγραμμα και ο ετήσιος προϋπολογισμός, στοιχείο άκρως απαραίτητο για την εκπλήρωση οποιασδήποτε οικονομικής υποχρέωσης του Δήμου προς τρίτους, καθώς και για την εύρυθμη λειτουργία όλων των υπηρεσιών του.

Δυστυχώς όμως για εμάς τους δημότες, υποβαθμίστηκε ο ρόλος του δημοτικού συμβουλίου, μεταβιβάζοντας όλες τις ουσιώδεις αρμοδιότητές του στις επιτροπές, οι οποίες κατά κανόνα είναι απολύτως ελεγχόμενες από τον κ. Δήμαρχο. Αποκορύφωμα των αντιδημοκρατικών, κατά τη γνώμη μας, διατάξεων είναι ότι δεν επιτρέπεται στους συμβούλους να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, στο όνομα της δήθεν διακυβέρνησης των Δήμων. Θα υπενθυμίσω ως παράδειγμα ή καλύτερα ως τρανή απόδειξη το περσινό δημοτικό συμβούλιο, όπου συζητήθηκε η αύξηση των δημοτικών τελών και τα όσα διαδραματίστηκαν τότε. Εκεί λοιπόν εμείς ως αντιπολίτευση και συγκεκριμένα η παράταξή μου κατηγορήθηκε για έλλειψη γνώσης και ότι η έκφραση κάθε ανησυχίας μας ήταν έκφραση άπειρων συνομιλητών, εν αντιθέσει με τους δήθεν πολύπειρους και δήθεν άριστους της προεδρεύσουσας παράταξης. Που να κρύβονται σήμερα οι δήθεν έμπειροι και φαινόμενοι σωτήρες μας όταν έμαθαν ότι οι φωνές μας είχαν ρεαλιστικό αντίκτυπο και ανέγνωσαν τη γραφίδα της αρμόδιας Αρχής ότι ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ο προϋπολογισμός μας;

Ένα απόσπασμα της ομιλίας μου τότε: «Είναι προφανές ότι μετά από ενάμιση χρόνο που “άρχει” ο κ. Καραγιάννης και ορισμένοι, τονίζω ορισμένοι “άριστοι” δεν έχετε καταφέρει να αντιληφθείτε τι πραγματικά συμβαίνει στο δήμο, ποιες είναι οι ανάγκες του, πολύ δε περισσότερο να δρομολογήσετε ένα πρόγραμμα που θα απαντά σε αυτές. Απλή διαχείριση της μιζέριας κάνετε αλλά και σε αυτό δεν τα καταφέρνετε».

Εμείς οι «άπειροι» προβλέψαμε τότε αυτό που έγινε τώρα, ενώ οι «πολύπειροι άρχοντες» απέτυχαν ακόμα και σε αυτό το απλό, αποδεικνύοντας το θυμόσοφο ρητό  «Πάσα τε επιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνης και της άλλης αρετής πανουργία, ου σοφία φαίνεται», δηλαδή ότι η γνώση πρέπει να συνοδεύεται από αρετή, αλλιώς θεωρείται απάτη και όχι σοφία.

Το γράφω με λύπη αλλά δυστυχώς «δικαιωνόμαστε» για τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζει ο Δήμος μας, με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής. Βρισκόμαστε στα μέσα Φεβρουαρίου και ο προϋπολογισμός, δεν έχει εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και φυσικά δε δημοσιεύεται, όπως προβλέπεται, από τη νομοθεσία.

Ο προϋπολογισμός του Δήμου για να μπορέσει να εκτελεστεί, πέραν της ψήφισής του από το Δημοτικό Συμβούλιο, οφείλει να εγκριθεί από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. (και εκεί είχε επιστραφεί με ενστάσεις – παρατηρήσεις), την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και να αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Εάν αυτό δεν συμβεί το Υπουργείο  μπορεί να προβεί σε παρακράτηση πόρων.

Η παράταξή μας, στον προϋπολογισμό ψήφισε θετικά για τις επιχορηγήσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων είναι προαπαιτούμενο και για την καταβολή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων. Πρέπει όμως, για μια ακόμη φορά, να υπενθυμίσουμε την προχειρότητα με την οποία η δημοτική αρχή (δεν) ασχολείται με τα σημαντικά θέματα του δήμου.

Δυστυχώς αυτή τη στιγμή που η τοπική οικονομία υποφέρει λόγω των συνεπειών της παγκόσμιας πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, η Δημοτική Αρχή στερεί χρήματα που υποχρεούται να καταβάλει σε επιχειρήσεις και πολίτες που συνεργάζονται με αυτήν, ενώ συγχρόνως αδυνατεί να στηρίξει την τοπική οικονομία με τη δημοπράτηση νέων έργων.

Εύχομαι για το καλό του τόπου να επικρατήσει η λογική και ταχύτατα να δράσουμε ώστε να ληφθούν οι νόμιμες και ορθές αποφάσεις ώστε στο σύνολό μας να ορθοποδήσουμε.



In this article

Join the Conversation