Την λήψη άμεσα μέτρων προστασίας ζητάει ο σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ

Ανακοίνωση

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στο τρίτο κύμα της πανδημίας. Μεγάλο μέρος της χώρας μας είναι σε lockdown, τα Γιάννενα χαρακτηρίζονται στο «κόκκινο» και στη Θεσπρωτία μεγαλώνει ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφονται.

Η νέα έξαρση της πανδημίας αποδεικνύει προκλητικά τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που συνεχίζει να παίζει “στα ζάρια” την υγεία του λαού, προκειμένου να μη βάλει σε κίνδυνο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Τα όσα ακούγονται από κυβερνητικά στελέχη περί “ατομικής ευθύνης” και “χαλάρωσης” στην εφαρμογή των μέτρων -ή ακόμη και η ψεύτικη εικόνα που παρουσιάζουν για την κατάσταση στο σύστημα Υγείας- δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι πάνω από την υγεία του λαού βρίσκονται οι ανάγκες των εργολάβων ,μεγαλοξενοδόχων, εφοπλιστών και τραπεζιτών.

Με ένα μέρος τις χώρας σε lockdown και με χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, οι εργαζόμενοι στους δήμους καλούνται να συνεχίσουν να εργάζονται σε απαράδεκτες συνθήκες, αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης των δημοτικών υπηρεσιών, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για τη στήριξη των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Λεφτά για τους εργολάβους υπάρχουν, για την υγεία και την ασφάλεια των συναδέλφων όχι!

Είναι εγκληματικές οι ευθύνες των δημοτικών αρχών και της κυβέρνησης, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα στη καθαριότητα των δήμων, έχουν πολύ επιβαρυμένη υγεία, λόγω του ανθυγιεινού χαρακτήρα της εργασίας, αλλά και της απαράδεκτης κατάστασης των υποδομών στα αμαξοστάσια, των απαρχαιωμένων μηχανημάτων και οχημάτων.

Μπροστά στις αρνητικές εξελίξεις με την πανδημία, με τον ιό να σαρώνει στους χώρους δουλειάς και το δημόσιο σύστημα υγείας να παραμένει αθωράκιστο, από τον μακροχρόνιο δημοσιονομικό κορσέ, καλούμε τις δημοτικές αρχές να προχωρήσουν σε:
• Υποχρεωτική εφαρμογή των τεστ με ευθύνη των δημοτικών αρχών και μάλιστα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους μόνιμους ή συμβασιούχους
• Απολύμανση όλων των δημοτικών κτιρίων και άμεσα μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους.
• Συχνές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς, τα οχήματα και τα μηχανήματα
• Να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 (ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ) και αναγγελία ως επαγγελματικής ασθένειας κάθε κρούσματος σε εργαζόμενους
• Να εξασφαλισθούν τα κατάλληλα και απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους και να παρθούν πρόσθετα συλλογικά οργανωτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους.
• Να προσληφθούν μόνιμοι Ιατροί Εργασία.In this article

Join the Conversation