Στην Παραμυθιά η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη

Στo πλαίσιo του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων θα επισκεφθεί την Παρασκευή 1 Απριλίου το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο...

Στo πλαίσιo του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων θα επισκεφθεί την Παρασκευή 1 Απριλίου το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης του Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων και τη Δευτέρα 4 Απριλίου το Νηπιαγωγείο Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, για να γιορτάσουν μαζί με τους μαθητές. Σκοπός του εορτασμού είναι να τονιστεί η αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενισχυθεί η αγάπη και το ενδιαφέρον των παιδιών για τα βιβλία και το διάβασμα. Η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Στεγάζεται σε παραδοσιακό κτήριο στο κέντρο της πόλης, στη συμβολή των οδών Μάρκου Μπότσαρη και Ελευθερίου Βενιζέλου.

Στη συλλογή της σήμερα περιλαμβάνει 32 χειρόγραφα, από το 12ο έως τον 19ο αι. αιώνα, περισσότερους από 100.000 τίτλους βιβλίων, εκ των οποίων οι 30.000 περίπου αφορούν παλαιότυπα, 350 τίτλους περιοδικών ( σύγχρονων και περασμένων αιώνων), δίσκους μουσικής βινυλλίου, video κασέτες, CD-Rom και DVD. Στη συλλογή της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται και βιβλία από δωρεές ( Σπ. Λάμπρου, Β. Βοϊλα, Αρχιμ. Αντωνιάδη, Οικονόμου, Αλ. Πάλλη, Χρ. Σούλη, Σ. Φράγκου, κ.α.).

Αξιόλογη είναι η Συλλογή Ηπειρωτικής Βιβλιογραφίας με περιοδικά δημοσιεύματα και μονογραφίες, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και αποτελούν πόλο έλξης για τους μελετητές του τοπικού πολιτισμού. Το μεγαλύτερο ποσοστό του έντυπου και οπτικο-ακουστικού υλικού της βιβλιοθήκης , είναι καταλογογραφημένο σε Η/Υ (ABEKT 5.5 for Windows). Στη Βιβλιοθήκη λειτουργεί καθημερινά (και Σάββατο) αναγνωστήριο, δανειστικό και παιδικό τμήμα. Υπάρχει δυνατότητα έκδοσης φωτοαντιγράφων από το υλικό της βιβλιοθήκης, εξυπηρέτηση ερευνητών σε άλλες πόλεις και στο εξωτερικό με την αποστολή πληροφοριών και φωτοαντιγράφων, καθώς και η παροχή πληροφοριών μέσω Internet και χρήση e-mail.

In this article

Join the Conversation