Το Ζερβοχώρι χωρίς νερό

Το μόνιμο πρόβλημα του Ζερβοχωρίου με την έλλειψη νερού ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εμφανίστηκε και φέτος και μάλιστα σχετικά νωρίς. Στην κοινότητα που μένει χωρίς νερό στην Ελλάδα...

Το μόνιμο πρόβλημα του Ζερβοχωρίου με την έλλειψη νερού ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εμφανίστηκε και φέτος και μάλιστα σχετικά νωρίς. Στην κοινότητα που μένει χωρίς νερό στην Ελλάδα του 2011, είναι αναγκαίες οι παρεμβάσεις τόσο στο συνολικά 8 χιλιομέτρων δίκτυο ύδρευσης (δίκτυο Ζερβοχωρίου, Καμινίου, Ασφάκας) όσο και σε μελέτες για νέες παροχές νερού. Αυτή την στιγμή η κοινότητα Ζερβοχωρίου, τροφοδοτείται με νερό από 2 διαφορετικές δεξαμενές οι οποίες ενώνονται σε μία τρίτη και μεταφέρεται με ένα δίκτυο. 

Το προηγούμενο Τοπικό Συμβούλιο Ζερβοχωρίου είχε ζητήσει και είχε αναθέσει σε γεωλόγο, μελέτη για την δημιουργία 2 νέων γεωτρήσεων, κάτι όμως που δεν υλοποιήθηκε από το πρώην δημαρχείο Παραμυθιάς. Τελικά την μελέτη την ανέλαβαν και την ολοκλήρωσαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ το συνολικό κόστος του έργου (μελέτη + υλοποίηση) προϋπολογίστηκε στις 774.000€.

Η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη, με επίσκεψη στην κοινότητα προ μηνών, ενημερώθηκε για το πρόβλημα και ήδη οι υπηρεσίες του Δήμου Σουλίου, αναζητούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου. 

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν και οι τελικοί χρήστες, οι ίδιοι οι κάτοικοι, αφού ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς, διατηρούν ιδιωτικές δεξαμενές τις οποίες γεμίζουν από τις δημόσιες παροχές ύδρευσης, με αποτέλεσμα αφενός την μεγάλη κατανάλωση νερού, αφετέρου τον πολλαπλασιασμού του χρόνου αποκατάστασης σε ενδεχόμενη βλάβη του δικτύου. Μάλιστα, φήμες προσθέτουν στις παραπάνω περιπτώσεις και ιδιωτική πισίνα (και οχι πισίνες οπως ειχε αναφερθεί αρχικά). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός των 10 περίπου ωρών που απαιτούνται, από την στιγμή της αποκατάστασης της βλάβης, μέχρι να φτάσει το νερό στο τελευταίο οίκημα της κοινότητας, εξαιτίας της πρόσθετης ποσότητας που χρειάζεται για να γεμίσουν οι ιδιωτικές δεξαμενές

Εκτός λοιπόν από τις παρεμβάσεις της πολιτείας με τα δημόσια έργα, απαιτείται και ο σεβασμός όλων μας προς τους συμπολίτες μας.  

In this article

Join the Conversation