Με επιτυχια ολοκληρωθηκε το 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ηπειρωτών Εξωτερικού

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Τακτικού Παγκοσμίου Συνεδρίου Ηπειρωτών Εξωτερικού που διεξήχθησαν στη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου Grand Serai – Xenia στα Ιωάννινα στις 29-31...

 

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Θανάσης Οικονόμου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις επώδυνες αλλαγές που προωθούνται σήμερα στην Ελλάδα, «όχι πάντα με τους ρυθμούς και την αποφασιστικότητα που απαιτείται, για να αλλάξουν νοοτροπίες αλλά και ταμπού, δογματικές αντιλήψεις που μας στερούσαν σε ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια». Σε αυτή την προσπάθεια με εθνικό πρόσημο, ο Θανάσης Οικονόμου ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να σταθούν αρωγοί στο μέτρο των δυνατοτήτων του καθενός, καθώς «γνωρίζετε από πρώτο χέρι πόσο σημαντικό είναι να έχεις ευκαιρίες, αξιοκρατία και να βλέπεις τους κόπους σου να πιάνουν τόπο» και κατέληξε τονίζοντας ότι «αυτή η εθνική προσπάθεια δεν εξαιρεί κανέναν και μας χρειάζεται όλους».

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φίλιππος Φίλιος στο χαιρετισμό του καλωσόρισε τους απόδημους Ηπειρώτες σημειώνοντας πως τέτοιου είδους εκδηλώσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως μία μόνιμη γέφυρα μεταξύ των αποδήμων και της Ηπείρου. Συνεχίζοντας τόνισε ότι «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να αποτελέσει μέρος του συνολικού προβλήματος της χώρας. Έχει την αυτοτέλειά της, ειδικά στην χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής και μπορεί να αναπτύξει συνεργασίες για νέες επενδύσεις στον τόπο. Επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη». Ο κ. Φίλιος έκανε εκτενή αναφορά στις δυνατότητες που υπάρχουν στους τομείς τουρισμού και αθλητισμού σημειώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες επενδύσεων και κάλεσε τους απόδημους, μέσω των οργανώσεών τους, εν όψει των αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση, να στηρίξουν την ενδυνάμωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε, ότι με την κοινή προσπάθεια όλων θα ξεπεραστεί η κρίση και κάλεσε τους απόδημους Ηπειρώτες να στηρίξουν τον τόπο καταγωγής τους, επενδύοντας σε αυτόν. «Κάποτε η Ήπειρος ήταν η τελευταία περιφέρεια της Ευρώπης. Σήμερα δεν είναι και αυτό οφείλεται σε όλους όσοι προσπάθησαν. Από τη δεκαετία του ’80 κάναμε ένα μεγάλο λάθος. Ξεχάσαμε τους ανθρώπους του μόχθου, αφήσαμε τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας στο περιθώριο και γιγαντώσαμε το δημόσιο. Τώρα, πληρώνουμε τα λάθη αυτά, με την κοινή προσπάθεια όλων όμως, θα ξεπεράσουμε την κρίση και τα προβλήματα», σημείωσε.

Το Συνέδριο χαιρέτισαν επίσης ο εκπρόσωπος της Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας κ. Αθανάσιος Τζάρος, ο εκπρόσωπος του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αντιπρύτανης κ. Γεώργιος Καψάλης, ο Πρόεδρος ΤΕΔΚ Ιωαννίνων κ. Νίκος Γκόντας, ο Πρόεδρος της «Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για το Μέλλον» του κόμματος MEGA της Αλβανίας κ. Χρήστος Κίτσιος, η επικεφαλής του αρμοδίου γραφείου για θέματα μειονοτήτων του Πρωθυπουργού της Αλβανίας κ. Κωνσταντίνα Μπεζιάνη, ο Πρώην Γερουσιαστής του Rhode Island των ΗΠΑ κ. Λεωνίδας Ραπτάκης, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γεώργιος Κάτσινος, ο Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Γαβριήλ Παπαναστασίου, ο Γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς Ιωαννίνων κ. Τάσος Βασιλείου ο οποίος διαβίβασε χαιρετισμό του κ. Φώτη Κουβέλη, η Γ.Γ. του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) κ. Όλγα Σαραντοπούλου, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κ. Γεώργιος Οικονόμου και ο Πρόεδρος της Κίνησης Αναγέννησης για τη Βόρεια Ήπειρο κ. Δημήτρης Περδίκης.
Στον επίσημο δείπνο που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Grand Serai – Xenia την Παρασκευή το βράδυ στις 20:30, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και εκπρόσωπος της κυβέρνησης κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Στο δείπνο επίσης χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων Αντιπρόεδρος Α’ της Βουλής κ. Γρηγόριος Νιώτης, ο επίτιμος πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Νικόλαoς Γκατζογιάννης και ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου, ο οποίος έκανε συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για το θέμα της εξωστρέφειας και προώθησης των Ηπειρώτικων Προϊόντων στο Εξωτερικό, όσο και για την ανάγκη κατάρτισης ενός στρατηγικού σχεδιασμού από τις Αρχές της Ηπείρου για την προσέλκυση επενδύσεων από την οργανωμένη ομογένεια.

Ο Αντιπρύτανης Παν/μίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού Παν/μίου Ιωαννίνων, κ. Γεώργιος Καψάλης, παρουσίασε το πρόγραμμα ελληνομάθειας και ελληνικού πολιτισμού που για τέταρτη χρονιά έλαβε χώρα με απόλυτη επιτυχία και φέτος στις υπερσύχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Η Επίκουρη Καθηγήτρια Παν/μίου Ιωαννίνων και Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος κ. Γεωργία Λαδογιάννη, παρουσίασε ενώπιον όλων, με τους σπουδαστές του προγράμματος, που προέρχονταν φέτος από την Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά Αυστραλία και Β. ΄Ηπειρο, το αναλόγιο «οι Ήπειρος των Λογοτεχνών» και στη συνέχεια απονεμήθηκαν τα Πτυχία των. Με την παρουσία τίμησαν την εκδήλωση οι κ.κ. Φίλιππας Φίλιος Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μιχαήλ Παντούλας Βουλευτής Ιωαννίνων, Χρήστος Κατσούρας Βουλευτής Θεσπρωτίας, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης Πρύτανης Παν/μίου Ιωαννίνων, Ιωάννης Παπαθανασίου Πρόεδρος ΝΟΔΕ Ιωαννίνων εκπρόσωπος του Προέδρου της Ν.Δ. και ο Αντώνης Φούσας πρώην Υπουργός και Βουλευτής Ιωαννίνων. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από παραδοσιακό χορευτικό από το Σύνδεσμο Συρρακιωτών Ιωαννίνων με επικεφαλής το χοροδιδάσκαλο κ. Ζιώγα Στέργιο και τον Πρόεδρο κ. Παναγιώτη Γκίζα.

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίστηκαν το Σάββατο 30/07/2011 όπου και πάλι η συμμετοχή τοπικών αρχόντων ήταν έντονη. Τις εργασίες του Σαββάτου χαιρέτισαν και τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, Αντιπρόεδρος Α’ κ. Γρηγόρης Νιώτης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος δεσμεύτηκε βραχυπρόθεσμα να παραχωρήσει γραφείο για το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού και να βοηθήσει στην οργάνωση αυτού, ώστε να διευκολυνθεί το έργο τους, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Παντελής Κολόκας, ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής κ. Αντώνης Φούσας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών κ. Χαράλαμπος Καραθάνος και η Γενική Γραμματέας Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, κ. Μαρία Χατζηνάκου. Τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν τους Συνέδρους ήταν η συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού, το καταστατικό, η χρηματοδότηση του ΠΣΗΕ και η συνεργασία του με εμπορικούς και επιχειρηματικούς φορείς της Ηπείρου, το Ηπειρώτικο χωριό καθώς επίσης και το Βορειοηπειρωτικό. (Τα ψηφίσματα θα δημοσιευθούν στην Ιστοσελίδα του ΠΣΗΕ και θα σταλούν στις Ομοπονδίες).

Σε αυτές τις θεματικές ενότητες έλαβαν μέρος και τοποθετήθηκαν: ο Ομότιμος Καθηγητής του Παν/μίου κ. Τέζας. Για τη συνεργασία του Παν/μίου με το ΠΣΗΕ ο Αντιπρύτανης κ. Καψάλης και για την επιχειρηματικότητα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Μπαράτσας, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Υπεύθυνος Επιχειρηματικότητας Δήμου Ιωαννιτών κ. Θ. Γκλίναβος, ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Δ. Γερογιάννης και ο Πρόεδρος του ΠΣΗΕ κ. Χ. Δήμου. Για το Βορειοηπειρωτικό, τοποθετήθηκαν ο κ. Φ. Γκαλίτσης Πρόεδρος του Συνεδρίου, κ. Β. Μπολάνος Πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑ» και Πρόεδρος της επιτροπής τοθυ Βορειοηπειρωτικού στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συμβουλίου, κ. Α. Φούσας, κ. Χ. Καραθάνος, κ. Κ. Μπάρκας Βουλευτής Αλβανίας, κ. Δ. Μπελέρης «ΟΜΟΝΟΙΑ», Ναούμ Ντίτσιος «ΟΜΟΝΟΙΑ», κ. Π. Μπάρκας τέως Βουλευτής Αλβανίας, κ. Σ. Γκίνος Πρόεδρος Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας, κ. Θ. Καλιβιώτης Πρόεδρος Νεολαίας Βορειοηπειρωτών και Αντιπρόεδρος Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Ευρώπης, ο κ. Γ. Γιάννης «ΟΜΟΝΟΙΑ» και ο κ. Ά. Πούλης Πρόεδρος Δερβιτσιωτών. Από το ΠΣΗΕ οι κ. Α. Νασίκας, κ. Μ. Τζέλιος (ανάγνωση ψηφίσματος για το βορειοηπειρωτικό), ο κ. Ν. Γκατζογιάννης, Χ. Δήμου και Φ. Γκαλίτσης.

Το απόγευμα του Σαββάτου 30/07/2011 εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού το οποίο έχει ως ακολούθως:

Πρόεδρος: Χρυσόστομος Δήμου
Αντιπρόεδρος: Ευθύμιος Μπόκιας
Γενικός Γραμματέας: Ελευθέριος Δημητρίου
Ειδικός Γραμματέας: Γεώργιος Καλλίδης
Ταμίας: Αθανάσιος Νασίκας
Υπεύθυνος Τύπου: Σπυρίδων Κωσταδήμας

Μέλη:
Βασίλειος Μπολάνος
Δημήτριος Βάρνας
Δημήτριος Κούτουλας
Ηλίας Γαλανός
Βασίλης Τσιάβος

Την Κυριακή 31/07/2011 το νέο ΔΣ έλαβε εκκλησιασμό στην Μητρόπολη Ιωαννίνων και στη συνέχεια συνεδρίασε για 1η φορά, υπό τη νέα σύστασή του, υπό την προεδρία του Χρυσόστομου Δήμου. Ικανοποιημένη δήλωσε και η Οργανωτική Επιτροπή από την εξέλιξη του Συνεδρίου όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρός της κ. Χρυσόστομος Δήμου. Τέλος ευχαρίστησε τη Γ.Γ.Α.Ε. και το ΄Ιδρυμα Λάτση για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Ελληνομάθειας, το Ξενοδοχείο Grand Serai – Xenia για την δωρεά παραχώρηση αιθουσών για διεξαγωγή των εργασιών του συνεδρίου, το Σύνδεσμο Συρρακιωτών Ιωαννίνων και το «ΚΤΗΜΑ Γλίναβος» για την προσφορά των υπέροχων κρασιών καθώς και όλους όσους υποστήριξαν τη διοργάνωση αυτή.

In this article

Join the Conversation