Ο Σουλεϊμάν, η Παραμυθιά και η Κέρκυρα. Άλλο η tv και άλλο η πραγματική ιστορία.

Μπορεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας να παρακολουθεί με δέος την γνωστή Τούρκικη σειρά Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, ωστόσο λησμονούμε ή δεν γνωρίζουμε την ιστορία του. Μεταφερόμαστε στο...

Μπορεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας να παρακολουθεί με δέος την γνωστή Τούρκικη σειρά Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, ωστόσο λησμονούμε ή δεν γνωρίζουμε την ιστορία του.

Μεταφερόμαστε στο 1537 όταν ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν, φτάνει στην Παραμυθιά την οποία είχε ως έδρα, όσο καιρό θα προσπαθούσε να καταλάβει την Κέρκυρα. Είχε προηγηθεί λίγα χρόνια πριν, η κατάληψη της Ρόδου και ακολούθησαν τμήματα της βορείου Ηπείρου.

Όπως αναφέρει στο βιβλίο του ΓΗ ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ, ο ιστορικός και ερευνητής Γιάννης Παρόλας, η άφιξη στην Παραμυθιά του Σουλεϊμάν προέκυψε μετά την παράδοση του Βουθρωτού από τον Βενετό φρούραρχο.

Ο Σουλεϊμάν εγκαταστάθηκε στο κάστρο του Αγίου Δονάτου στην Παραμυθιά και σχεδίασε την επιχείρηση κατάληψης της Κέρκυρας, η οποία μπορεί για την πόλη των Φαιάκων να αποδείχτηκε φιάσκο λόγω των τειχών της, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τα χωριά του Νησιού, τα οποία έζησαν μια τραγωδία. Στο νησί βρίσκεται με 25.000 στρατιώτες και με 320 πλοία υπό την καθοδήγηση του “πατέρα του τουρκικού ναυτικού” Μπαρμπαρόσα, ο οποίος σημειωτέον ήταν ελληνικής καταγωγής από την μεριά της μητέρας του.

Μάλιστα σε κάποια σκηνή της τηλεοπτικής σειράς, ο διάλογος είναι ενδεικτικός. Οι πρωταγωνιστές αναφέρονται στην Παραμυθιά και στο ολοκαύτωμα των χωριών της Κέρκυρας, με τους υπεύθυνους της μετάφρασης να αποδίδουν τα ονόματα Αι Δονάτ και Corfu σε Βουνό και Νησί, προφανώς για να μην καταλάβουν οι τηλεθεατές, τι παρακολουθούν.

2.000 αιχμάλωτους κατάφερε να πιάσει στην Κέρκυρα ο Σουλεϊμάν, ο οποίος ισοπέδωσε στην κυριολεξία όλα τα απροστάτευτα χωριά, σκοτώνοντας, καίγοντας και λεηλατώντας σημαντικό μέρος ναών και κτηρίων. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο χρονικό της Κέρκυρας σελ. 80: Επυρπολήθησαν οίκοι διώροφοι και τριώροφοι και ναοί αι περικαλείς και γέγονεν αφανισμός μέγας. Μόνο δε το κάστρο έμεινεν ασινές. Ουκ είασάν τε εν τοις χώροις εκείνους ούτε άνθρωπον, ούτε ζώον, αλλ’ ηρήμωσαν και ηφάνισαν τελείως…

Επιστρέφοντας στην Ήπειρο αφού δεν μπόρεσε να κατακτήσει την πόλη της Κέρκυρας, κατέστρεψε την Πάργα, και μετέφερε στην Παραμυθιά αιχμάλωτους και λάφυρα από την Κέρκυρα.

Τα παραπάνω είναι ένα μικρό μέρος από τους βενετοτουρικούς πολέμους. Η Ήπειρος τράβηξε τα ίδια και χειρότερα, νωρίτερα, κατά την διάρκεια της περιόδου που αναπτύξαμε και πολύ αργότερα. Οπότε όταν βλέπουμε αυτή αηδία στην tv, ας έχουμε στο μυαλό μας την πραγματική ιστορία.

 

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!