Στον ΤΟΕΒ Παραμυθιάς ο Ηλίας Κουτσής

Στο επίκεντρο το χρέος 1,5 εκ. €

Κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Ηλία Κουτσή επισκέφτηκε την Πέμπτη τα γραφεία του ΤΟΕΒ Πεδιάδος Παραμυθιάς στο Προδρόμι και συναντήθηκε με τον πρόεδρο και την διοικητική υπάλληλο.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ ο οποίος είναι διορισμένος από την Περιφέρεια μέχρι το τέλος της χρονιάς μετά την αδυναμία διενέργειας γενικής συνέλευσης και αρχαιρεσιών ενημέρωσε τη Λαϊκή Συσπείρωση για όλα τα τρέχοντα ζητήματα αλλά και τα προβλήματα της τελευταίας δεκαετίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μόλις 400 στρέμματα ποτίζονται στον κάμπο ενώ για την ώρα τα αντλιοστάσια είναι κλειστά και δεν υπάρχει μέριμνα να ανοίξουν.

Τα χρέη του οργανισμού από τα 50.000€ το 2010, έφτασαν να ξεπεράσουν το 1,5 εκατομμύριο € το 2017. Για τη χρήση του 2018 υπήρξε κάποιο «συμμάζεμα» έτσι τα αποτελέσματα χρήσης ήταν θετικά (60.000€). Βέβαια αυτά τα αποτελέσματα προήλθαν και από την αύξηση του στρεμματικού παγίου απόν 4 σε 10€.

Σημείωσε επίσης ότι φαίνεται να υπάρχουν θέματα κακοδιαχείρισης της προηγούμενης εκλεγμένης διοίκησης αν και αυτό αφορά άλλες αρχές (δικαιοσύνη και οικονομικός ελεγκτής). Ενημέρωσε ότι σε παλιότερη επίσκεψη στον αρμόδιο υπουργό οι ΤΟΕΒ πήραν την υπόσχεση ότι (α) δεν πρόκειται να διακοπή η παροχή ρεύματος από τη ΔΕΗ παρόλα τα χρέη, (β) οι ΤΟΕΒ θα ενταχθούν στο πρόγραμμα των 120 δόσεων για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και (γ) θα γίνει προσπάθεια να μπουν στο πρόγραμμα «ΑΞΙΑ» για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όμως σε νεότερη επίσκεψη ο υπουργός πήρε πίσω τις δεσμεύσεις και δήλωσε ότι το αν θα ανοίξουν τα αντλιοστάσια δεν είναι δικό του θέμα (!!!) και κάλεσε τους ΤΟΕΒ να κανονίσουν ξεχωριστή συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ για να ζητήσουν διακανονισμό.

Από την πλευρά τους τα μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισαν ότι οι εξελίξεις στους ΤΟΕΒ είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για την αγροτική παραγωγή.

Το χρέος του ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς και η πρόσφατη απαράδεκτη απόφαση της Περιφέρειας για την μεγάλη αύξηση του παγίου, λειτουργεί αφενός μεν ως χαριστική βολή προς τους μικρομεσαίους αγρότες, αφετέρου δε ως «πλυντήριο» των διαχρονικών ευθυνών που έχουν όλοι οι αρμόδιοι.

Σε ότι τα αφορά τις διοικήσεις του ΤΟΕΒ οι ευθύνες τους ήταν μεγάλες. Ακόμη και στο τυπικό μέρος των αρμοδιοτήτων τους η όλη λειτουργία τους ήταν πλημμελής με κύρια σημεία την καταστρατήγηση του καταστατικού και την διαχειριστική αδιαφάνεια.
Σοβαρές ευθύνες βέβαια βαρύνουν και τους εποπτικούς φορείς του ΤΟΕΒ δηλαδή το Δήμο Σουλίου και την Περιφέρεια Ηπείρου, που αν και από χρόνια έβλεπαν τη κακή διαχείριση δεν μερίμνησαν εγκαίρως ώστε να κινητοποιηθούν οι μηχανισμοί ελέγχου.
Ακόμη και σήμερα που το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, αποφεύγουν συστηματικά να απαντήσουν στα εύλογα ερωτήματα των μικρομεσαίων αγροτο-κτηνοτρόφων, ερωτήματα και καταγγελίες που συμμερίζεται και η Λαϊκή Συσπείρωση και τα έχει επανειλημμένα επισημάνει στα Δημοτικά Συμβούλια (βλέπε σχετικά).

Ως Κομμουνιστικό Κόμμα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στους ΤΟΕΒ όλης τις χώρας. Έχουμε φέρει συγκεκριμένα προβλήματα με ερωτήσεις στη Βουλή αλλά και στα περιφερειακά συμβούλια. Έχουμε αναδείξει τα προβλήματα λειτουργίας των ΤΟΕΒ. Έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά εκδηλώσεων για την αγροτική οικονομία, τους υδάτινους πόρους και την προστασία του περιβάλλοντος. Τέλος, προβάλλουμε την μοναδική, προς όφελος του μικρομεσαίου αγρότη, λύση που έρχεται μέσα από τον κεντρικό σχεδιασμό και στον πρωτογενή τομέας οικονομικής δραστηριότητας.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση:

1. Επαναφέρουμε το αίτημα για σύσκεψη Δήμου, Περιφέρειας, Αγροτών.

2. Ζητούμε την επιτάχυνση των διαδικασιών διερεύνησης και απόδοσης ευθυνών για τη διαχειριστική ανωμαλία στον ΤΟΕΒ.

3. Απαιτούμε την ανάκληση της απόφασης για την αύξηση του πάγιου τέλους.

4. Δεν παραγνωρίζουμε ότι το βασικό πρόβλημα έχει να κάνει με την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνώντων.

Σε ότι αφορά το θέμα του ανοίγματος των αντλιοστασίων τα μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης δεσμεύτηκαν ότι θα φέρουν το θέμα με ερώτηση στη Βουλή μέσω της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!