Φωτοβολταϊκά πολλών ταχυτήτων στην Ήπειρο

Συντάκτης: Χρήστος Καζάκος, Εφημερίδα Νέοι Αγώνες Οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά συστήματα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από κατ΄ επάγγελμα αγρότες, από ιδιώτες στις στέγες σπιτιών και μικρών επιχειρήσεων,...

 

Για 35 ξεκίνησε η διαδικασία σύνδεσης

Η διαδικασία για να προχωρήσει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα από αγρότη είναι εύκολη, αρκεί να υπάρχουν χρήματα. Μετά την προσφορά σύνδεσης (ότι υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθεί με το δίκτυο της) που δίνει η ΔΕΗ, το αρχικό στάδιο, μέχρι τον περασμένο Ιούλιο έπρεπε να υπογράφουν σύμβαση με τον ΔΕΣΜΗΕ. Από τότε όμως όλη η διαδικασία ολοκληρώνεται από τη ΔΕΗ. Μέχρι και χθες, είχαν υπογράψει σύμβαση με τη ΔΕΗ 35 επενδυτές και από τους δυο νομούς που έχει στην ευθύνη της η Υπηρεσία στα Γιάννινα. Δηλαδή κατέβαλλαν το κόστος σύνδεσης (για να τοποθετηθούν κολώνες, μετασχηματιστές και  να  συνδεθεί ο σταθμός με το δίκτυο της ΔΕΗ), που είναι 150 ευρώ το κιλοβάτ και 15.000 ευρώ  εγγυητική επιστολή. Αυτές οι επενδύσεις λογικά θα προχωρήσουν, αν και η εγγυητική μπορεί να αποσυρθεί σε αντίθετη περίπτωση. Πάντως η ΔΕΗ έχει προχωρήσει, όπως μας ενημέρωσε ο Διευθυντής Περιοχής Ιωαννίνων, Σοφοκλής Λέκκας στις εργασίες σύνδεσης σε αρκετές περιπτώσεις. Οι 50 που ζήτησαν παράταση, προσκόμισαν μόνο την εγγυητική επιστολή και αναμένεται η επιλογή τους, πριν λήξει ο χρόνος των τριών μηνών που έχουν στη διάθεση τους. Και αυτοί και οι 100 οι οποίοι άφησαν σε εκκρεμότητα την προσφορά σύνδεσης, αν παρέλθουν οι προθεσμίες, χάνουν το δικαίωμα να επενδύσουν, εκτός κι αν δοθούν νέες παρατάσεις.

 Καλή η πορεία των μικρών

Τα μικρά φωτοβολταϊκά, δηλαδή σε στέγες σπιτιών και σε μικρές επιχειρήσεις, έχουν βρει σημαντική ανταπόκριση και από την έναρξη της διαδικασίας έχουν υποβληθεί για τους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, 570 αιτήσεις. Πρόκειται για μικρής ισχύος, 8,9 και μέχρι 10 κιλοβάτ και ήδη έχουν συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ ,207 τέτοια φωτοβολταϊκά. Το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης ανάλογα με τον εξοπλισμό μπορεί να φτάσει και τις 30.000 ευρώ και η απόσβεση της να γίνει μέσα σε 4-5 χρόνια, αφού η κιλοβατώρα πληρώνεται από τη ΔΕΗ με 55 λεπτά, είναι η πλέον προνομιακή τιμή σε όλα τα φωτοβολταϊκά με τις επόμενες τιμές κοντά στα 40 λεπτά. Αυτό το ειδικό πρόγραμμα είναι ανοιχτό και αναμένεται να αυξηθούν οι στέγες που θα «φιλοξενούν» φωτοβολταϊκά.

Αρκετές αιτήσεις για μεγάλες στέγες, και το έδαφος

Ζήτηση έχουν και τα μεγαλύτερα συστήματα, σε στέγες επιχειρήσεων με ισχύ πάνω μεταξύ 40 και 70 κιλοβάτ τα περισσότερα. Σε αυτή την κατηγορία επενδύσεων έχουν κατατεθεί ως τώρα 61 αιτήσεις που έχουν λάβει προσφορά σύνδεσης και ήδη οι 50 έχουν καταθέσει εγγυητική επιστολή, γεγονός που σημαίνει ότι επιθυμούν να επενδύσουν και η ΔΕΗ είναι σε θέση να συνδεθεί και να πάρει την παραγόμενη ενέργεια στο δίκτυο της. Τέλος, οι λεγόμενοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί εδάφους που στήνονται σε οικόπεδα αποτελούν την πιο πρόσφατη κατηγορία και επί των 30  αιτήσεων που κατατεθήκαν  διατυπώνονται αυτό το διάστημα οι όροι σύνδεσης από τη ΔΕΗ για να ακολουθηθεί η διαδικασία για την έγκριση των επενδύσεων αυτών που μπορεί να είναι ισχύος μέχρι 100 κιλοβάτ.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!