Μπάχαλο με την κατάργηση του Ειρηνοδικείου. Επιστράφηκε ως ελλιπές το προεδρικό διάταγμα

Την προχειρότητα με την οποία λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις για κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών, επιβεβαιώνει η αναστολή του προαναγγελθέντος λουκέτου σε Ειρηνοδικεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτού της...

Την προχειρότητα με την οποία λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις για κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών, επιβεβαιώνει η αναστολή του προαναγγελθέντος λουκέτου σε Ειρηνοδικεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτού της Παραμυθιάς που θα συγχωνεύονταν με αυτό της Ηγουμενίτσας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) επέστρεψε στο υπουργείο Δικαιοσύνης το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ζητώντας να λάβει όλα εκείνα τα αναγκαία στοιχεία που απαιτούνται για να διαπιστωθεί, αν εκπληρώνεται ο συνταγματικός στόχος του εξορθολογισμού του χάρτη των δικαστηρίων! Ουσιαστικά, το ΣτΕ χτύπησε «καμπανάκι» στην Κυβέρνηση, ώστε αυτή να κάνει μεν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλά πρώτα μετά από διάλογο με την τοπική κοινωνία, με μελέτη, πειθώ και βέβαια πάντα σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα των νόμων.

Σε ό,τι αφορά τα Ειρηνοδικεία υπενθυμίζεται, ότι με το Προεδρικό Διάταγμα (που τελικά επεστράφη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης), μειώνονται στο μισό περίπου (από τα 301 θα προκύψουν 153 συνολικά) και εκτός από αυτό της Παραμυθιάς, υπάρχουν στην λίστα και των Ζίτσας, Μετσόβου, Ζαγορίου, Πωγωνίου, Θεσπρωτικού, Πάργας, Φιλιππιάδας, και Φιλιάτων.

Αξίζει να ξανασημειωθεί πως το ειρηνοδικείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο  και δεν πληρώνει ενοίκια (άρα ειναι παράλογο να ανήκει στην λίστα του υπουργού για εξοικονόμηση χρημάτων) ενώ για την ιστορία πρέπει να τονίσουμε πως κατασκευάστηκε με ενέργειες του αειμνήστου λόγιου Βασίλη Κραψίτη.

In this article

Join the Conversation