Προς την επιτροπή διαχειρισης κληροδοτήματος ΡΙΓΓΑ

Συντάκτης: Γρηγόρης Μάρκου Εδώ και πολλά χρόνια στην Παραμυθιά ήταν μια μεγάλη εταιρία γενικού εμπορίου εσωτερικού και εξωτερικού αποτελούμενη από δυο αδέρφια, Θεμιστοκλή και Δημοσθένη Ρίγγα: Για τον...

Συντάκτης: Γρηγόρης Μάρκου

Εδώ και πολλά χρόνια στην Παραμυθιά ήταν μια μεγάλη εταιρία γενικού εμπορίου εσωτερικού και εξωτερικού αποτελούμενη από δυο αδέρφια, Θεμιστοκλή και Δημοσθένη Ρίγγα:

Για τον καιρό αυτό και μετά την απελευθέρωση το 1913, μετακόμισαν από τα Τζουμέρκα και από το Βουλγαρέλι, αποκαταστάθηκαν στην Παραμυθιά και ασχολήθηκαν με το γενικό εμπόριο και εξαγωγές μεγάλες σε τυροκομικά και γεωργικά προϊόντα. Ήταν μοναδικοί στην Ήπειρο από το 1920 έως το 1950, ο μεγάλος, ο Δημοσθένης ήταν γλωσσομαθής και μορφωμένος ανώτατης εμπορικής εκείνα τα χρόνια, και συνεργαζόταν με Γερμανία, Τεργέστη, Καναδά κ.α. Όλα τα παραγόμενα τότε προϊόντα σε όλη την Ήπειρο, ήταν δικά τους, ελιές, γάλατα, τυριά, βούτυρο, σιτάρια, βρώμες και εν γένει γεωργικά προϊόντα. Ήταν μοναδικοί στην Ήπειρο, ήταν δε τον καιρό εκείνο 328 τυροκομεία στο χώρο της Ηπείρου και είχαν μεγάλη δραστηριότητα παντού. Ο ένας αδερφός προσβλήθηκε από καρκίνο, ανίατη ασθένεια, προτού όμως καταλήξει, επειδή ήταν άκληρος, παραχώρησε όλο το μερίδιό της περιουσίας του και ευεργέτησε το σχολείο της Παραμυθιάς, Όλα τα ακίνητα και κινητά στο δημοτικό σχολείο Παραμυθιάς και να τρώνε οι μαθητές και στο οικοτροφείο που υπήρχε στην Παραμυθιά, συσσίτιο για πολλά χρόνια διότι το κληροδότημα, είχε πολλά έσοδα και αυτά με διαθήκη κατοχυρωμένα στο ίδρυμα.

Ύστερα από τόσα χρόνια τη διαχείριση ανέλαβε επιτροπή για την καλή λειτουργία, δεν γνώριζαν τα πρόσωπα που είχαν συγκροτηθεί για τις περαιτέρω ενέργειες, από ότι όμως βλέπω, τα κτήματα και τα εν γένει ακίνητα έχουν ερημώσει. Έχουν πάψει τα παιδιά να σιτίζονατι από αυτό πριν από αρκετό καιρό, από το ίδρυμα όπως πρώτα και δεν γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι, καμία ανακοίνωση, κανένα φως, τι γίνεται η τεράστια αυτή κληρονομιά του ευεργέτη Θεμιστοκλή Ρίγκα; Ο κόσμος είναι ανήσυχος να μάθει ποιός είναι επιτροπή, αν υπάρχει, να μας δώσει μια απάντηση, να γνωρίζει ο λαός της Παραμυθιάς τι έγινε τόσο καιρό αυτό το κληροδότημα; Το εκποίησαν; Υπάρχει; Δεν γίνεται η εκμετάλλευση του κληροδοτήματος αυτού; Έχει πάψει κάθε δραστηριότητα;

Παρακαλούμε να έχουμε μια σωστή ενημέρωση από την υπάρχουσα αρμόδια επιτροπή, είναι απαίτηση των κατοίκων της πόλης να μάθει την αλήθεια για το ιστορικό αυτό κληροδότημα, του ευεργέτη Θεμιστοκλή Ρίγγα που δεν υπάρχει πια και δεν έλαβε από την επιτροπή ούτε ένα ευχαριστώ έστω μετά θάνατο.

Αναδημοσιευση απο την εφημερίδα Θεσπρωτών Διαβούλευση

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!