Ερώτηση Πρέντζα προς Καχριμάνη για τα κρούσματα και το σχέδιο πρόληψης & ανίχνευσης.

Και για τον ελέγχο διασποράς στην Ήπειρο.

Share

Ερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων, κατέθεσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ηπείρου» Γιώργος Πρέντζας, αναφορικά με τα κρούσματα Covid-19 στην Παραμυθιά και το σχέδιο πρόληψης, ανίχνευσης και ελέγχου διασποράς στην Ήπειρο.

Η ερώτηση έχει ως ακολούθως:

«Η εμφάνιση 13 κρουσμάτων covid-19 στην Παραμυθιά, που αποτελεί και την μεγαλύτερη εστία στην Ήπειρο από την έναρξη της πανδημίας, αποτελεί δικαιολογημένα αιτία ανησυχίας στην περιοχή, για τις επιπτώσεις στην δημόσια υγεία αλλά και για τις επιπτώσεις στις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής. Σηματοδοτεί δε την ανάγκη υψηλού βαθμού προετοιμασίας σε κάθε γωνιά της Ηπείρου για την πρόληψη εκδήλωσης κρουσμάτων, τον έγκαιρο εντοπισμό όσων εκδηλωθούν και τον περιορισμό της διασποράς.

Η επίσκεψη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων στα Γιάννενα δεν συνοδεύτηκε με αυτοψία στην Παραμυθιά και η τοποθέτηση του ήταν γενικού και όχι ειδικού χαρακτήρα τονίζοντας ότι κριτήριο δεν αποτελεί πάντα ο αριθμός των δειγμάτων αλλά και η διασπορά του ιού. Αν δηλαδή υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αλλά είναι εντοπισμένος σε μία μικρή ζώνη τότε είναι εύκολο να ελεγχθεί η κατάσταση και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Γνωρίζουμε όλοι από την αρχική εμπειρία της πανδημίας ότι ο έλεγχος της διασποράς αποτελεί μια σύνθετη πολυεπίπεδη διαδικασία που αφορά το σύνολο των δραστηριοτήτων μιας κοινότητας από τις πύλες εισόδου-εξόδου αυτής, τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων σε χώρους συγχρωτισμού εργαζομένων-φοιτητών -μαθητών, τον έλεγχο ασφάλειας σε χώρους διαμονής πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και την προετοιμασία των δομών υγείας με ετοιμότητα στην υλοποίηση επιχειρησιακού σχεδίου, επάρκεια ατομικών μέσων προστασίας και ύπαρξη εφεδρειών σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Η εμπλοκή και ευθύνη της περιφερειακής αρχής είναι θεσμικά προσδιορισμένη και αφορά όλη την Ήπειρο. Παρά το χαμηλό αριθμό κρουσμάτων στην 1η φάση της πανδημίας, ειδική εμπειρία υπήρξε και από την εμπλοκή της περιφέρειας στην ενίσχυση μονάδων υγείας, από την εκδήλωση κρουσμάτων σε τυροκομείο στην Άρτα και από τους ελέγχους στα σύνορα με την Αλβανία. Όμως αποτελεί νέο δεδομένο η προσπάθεια ελέγχου μιας ενδεχόμενης νέας διασποράς σε συνθήκες εκκίνησης οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ρωτάμε την περιφερειακή αρχή:

1ον: Ποιά τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα των ελέγχου της εστίας κρουσμάτων κορωνοϊού στην Παραμυθιά;

2ον: Ποιά η ύπαρξη και υλοποίηση σχεδίου πρόληψης, έγκαιρου εντοπισμού και περιορισμού της διασποράς σε όλα τα επίπεδα που προαναφέρθηκαν; Ποιά είναι η κατάσταση στα σύνορα, ποιοί έλεγχοι έχουν γίνει σε ιδιωτικές κλινικές και γηροκομεία, σε μεγάλους βιομηχανικούς χώρους υψηλού συγχρωτισμού, σε τουριστικούς επαγγελματικούς χώρους και ποιός ο βαθμός προετοιμασίας των δομών υγείας να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε εστία covid 19 υπάρξει στην Ήπειρο;».

In this article

Join the Conversation