Καλέσματα σε συγκέντρωση το απόγευμα της Παρασκευής

Ανακοινώσεις των ΚΚΕ (μ-λ), ΜΛ ΚΚΕ & Συνέλευσης Εργαζόμενων-Ανέργων-Νεολαίας. Παρασκευή στις 7:00 μμ στην πλατεία δημαρχείου Ηγουμενίτσας

Share

Aνακοίνωση του KKE (μ-λ) Θεσπρωτίας:
Τις τραγικές συνέπειες της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής στη διαχείριση της πανδημίας βιώνει ο λαός, οι εργαζόμενοι και η νεολαία. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, ο θρήνος και η οδύνη για τους χιλιάδες νεκρούς, κυνικά και με περίσσιο θράσος, βαπτίζεται «επιτυχία». Το ίδιο εξοργιστικές και οι δηλώσεις των κυβερνώντων για «τις αντοχές του συστήματος υγείας», την ίδια ώρα που σε καθημερινή βάση, δεκάδες και εκατοντάδες ασθενείς διασωληνώνονται, μένοντας για μέρες, στους διαδρόμους των νοσοκομείων. Οι λογαριασμοί τους λένε ότι όσοι θα πεθάνουμε έξω από τις ΜΕΘ είμαστε «ένα μικρό ποσοστό». Έτσι αξιολογούν την ανθρώπινη ζωή οι «σωτήρες» μας
Ένα χρόνο τώρα, δεν έχουν προσλάβει ούτε έναν ΜΟΝΙΜΟ υγειονομικό! Δεν έχουν μονιμοποιήσει κανέναν συμβασιούχο! Δεν άνοιξαν κανένα παλιό ή καινούργιο νοσοκομείο! Περίμεναν “δωρεές” για να αυξήσουν ανεπαρκώς τις κλίνες ΜΕΘ! Δεν έχουν αυξήσει τον μισθό των υγειονομικών που λιώνουν ούτε ένα ευρώ! Δεν ένταξαν του υγειονομικούς στα βαρέα και ανθυγεινά επαγγέλματα!
Πόσοι απ’ τους δεκάδες χιλιάδες εκλιπόντες ασθενείς με άλλες νόσους και όσους ακόμη αποβιώσουν θα μπορούσαν να είναι σήμερα ανάμεσά μας, αν δεν είχαν κλείσει τα τελευταία 7 θεραπευτήρια του ΙΚΑ τα προηγούμενα χρόνια, τα 8 νοσοκομεία του ΕΣΥ το 2013 με τη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ; Αν δεν καταργούνταν μέσα σε μια νύχτα 10.000 οργανικές κλίνες νοσοκομείων επί υπουργίας Λοβέρδου; Αν ξανάνοιγαν όλα τα νοσοκομεία που είχαν προηγούμενα κλείσει επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως ψευδώς υποσχόταν;
Μπροστά σε αυτή την τραγική κατάσταση η κυβέρνηση συνεχίζει την εκστρατεία εξαπάτησης του λαού ξαναζεσταίνοντας τη σούπα της «ανάπτυξης», αυτή τη φορά μέσω του «νέου ευρωπαϊκού σχεδίου Μάρσαλ των 57 δις ευρώ», για να τη σερβίρει στα λαϊκά στρώματα που στενάζουν στην ανεργία και τη φτώχεια. . Αλλά και σαν ύστατη προσπάθεια να περιορίσει το ντόμινο των λουκέτων στις μικρές κατά βάση επιχειρήσεις του επισιτισμού και του λιανεμπορίου που προκάλεσε η πολιτική των λοκ ντάουν, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή τα ξένα και ντόπια οικονομικά επιτελεία ετοιμάζουν να σερβίρουν το λογαριασμό για να πληρώσει και πάλι ο λαός τα σπασμένα.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση δεν «κρύβεται» και δηλώνει ωμά πως «πρέπει να τελειώνουμε μ’ όλους αυτούς τους «αναχρονισμούς»», όπως αποκαλεί τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα, αλλά και τους αγώνες για την απόκτησή τους. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια απροκάλυπτη προσπάθεια να ενταφιάσουν κάθε τι που να θυμίζει «ΔΙΚΑΙΩΜΑ», κάθε ΚΑΤΑΧΤΗΣΗ, παλαιότερων περιόδων:
. Στην εργασία, με την επέκταση του εργασιακού μεσαίωνα, με την αναστολή των εργασιακών δικαιωμάτων και τη νομοθετική κάλυψη της εργοδοτικής ασυδοσίας, ενώ βρίσκεται στο συρτάρι το νέο αντεργατικό και αντιασφαλιστικό τερατούργημα.
Στην εκπαίδευση, με την ένταση των ταξικών φραγμών, με το νέο λύκειο των λίγων και το νέο πανεπιστήμιο των εκλεκτών, που δεν θα χωράει τα παιδιά των φτωχών και λαϊκών στρωμάτων. Αλλά και με το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.
Στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθέριες, με ένα νέο νομοθετικό πλέγμα απαγορεύσεων που επιβλήθηκε με πρόσχημα τη προστασία της δημόσιας υγείας. Αλλά και με τους ψηφισμένους νόμους για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, τη παρέμβαση του κράτους στα σωματεία και το χτύπημα του δικαιώματος στη απεργία, τη κατάργηση του Ασύλου στα πανεπιστήμια και την βιομηχανία διώξεων και προστίμων σε αγωνιστές και πολιτικές Οργανώσεις.
Υπάρχει ένας ακόμα πολύ ισχυρός λόγος που τροφοδοτεί την πολιτική της φασιστικοποίησης και τροφοδοτείται από αυτή, και δεν είναι άλλος από το βάθεμα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης της χώρας μας από τους Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές:
Η αστική «μας» τάξη θέλει να υπηρετεί, «ανενόχλητη» από το λαό και τους αγώνες του, τα πολεμοχαρή σχέδια των αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών ιμπεριαλιστικών αφεντικών της, για την περιοχή, μετατρέποντας την σε ορμητήριο των φονιάδων αλλά και στόχο των αντίπαλων στις ΗΠΑ ιμπεριαλιστών. Σε μια φάση μάλιστα που η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τμήμα της οποίας είναι η χώρα μας, γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη για τους λαούς και οι ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων σε Ελλάδα και Τουρκία, με την επικυριαρχία των ΗΠΑ και ΕΕ να εγκυμονεί νέους τυχοδιωκτισμούς, εθνικισμούς, πολέμους, προσφυγιά!
Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες,
Οι μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις των τελευταίων δυο μηνών, εν μέσω απαγορεύσεων, αποτελούν έκφραση της συσσωρευμένης οργής και αγανάκτησης και ένδειξη της δύναμης του αγώνα. Οι χιλιάδες νεολαίοι που επίμονα διαδηλώνουν για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη, αλλά και το λαϊκό ξέσπασμα ενάντια στη κρατική τρομοκρατία, αποτελούν μια ηχηρή πρώτη απάντηση και μια σοβαρή παρακαταθήκη. Οι αγώνες αυτοί πρέπει να μαζικοποιηθούν περισσότερο, να πολιτικοποιηθούν, να μπολιαστούν με τους στόχους της εργατικής τάξης, να μετατραπούν σε ανυποχώρητο κίνημα αντίστασης και διεκδίκησης για την ανατροπή της πολιτικής του συστήματος. Αυτό το δρόμο πρέπει να ανοίξουν με τη πάλη τους ο λαός, οι εργαζόμενοι και η νεολαία, κόντρα στις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, στις σειρήνες της συνδιαλλαγής και της υποταγής, στις κοινοβουλευτικές αυταπάτες μιας φιλολαϊκής διαχείρισης.
Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα για υγεία-δουλειά-σπουδές-ελευθερίες-ζωή!
• Πλήρη και δωρεάν περίθαλψη για όλο το λαό. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, άνοιγμα νοσοκομείων και ΜΕΘ, δομές πρωτοβάθμιας υγείας, υγειονομικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, μαζικοί εμβολιασμοί.
• Να μην περάσει η νέα αντεργατική και αντιασφαλιστική επιδρομή. Κάτω τα χέρια απ’ το 8ωρο. Δουλειά με δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
• Ανατροπή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοίδη. Δικαίωμα όλων των παιδιών του λαού στις σπουδές, ενάντια στην ένταση των ταξικών φραγμών. Κάτω τα χέρια από το Άσυλο και τους αγωνιζόμενους φοιτητές.
• Κάτω ο νόμος που απαγορεύει και ποινικοποιεί τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις! Να σταματήσουν οι διώξεις και να ακυρωθούν τα πρόστιμα. Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες
Καμιά μονάδα καύσης βιομάζας/βιορευστών! Όχι στην πολιτική που ερημοποιεί και καταστρέφει τον τόπο μας!

Aνακοίνωση του Μ-Λ KKE Θεσπρωτίας:
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις, με τον εντεινόμενο αυταρχισμό, την αστυνομοκρατία και τη βίαιη καταστολή των φοιτητικών και λαϊκών κινητοποιήσεων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μέσα στο σταθερό πλαίσιο εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας, αποτελούν στοιχεία της κλιμακούμενης επιχείρησης ιδεολογικής και πολιτικής επέλασης της αντιδραστικής κυβέρνησης της Δεξιάς.
Έχοντας αφήσει τα νοσοκομεία να λυγίζουν – χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές, εμβόλια και ΜΕΘ – με τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους να αυξάνονται, με την επίταξη – κοροϊδία 200 γιατρών και όχι των ιδιωτικών κλινικών, με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια κλειστά, με τη φτώχεια και την ανεργία να θεριεύουν, τα λαϊκά εισοδήματα να τσακίζονται και τα χρέη να πνίγουν τα λαϊκά στρώματα, με τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες να δέχονται τη χαριστική βολή, αποτελεί πρόκληση ο πρωθυπουργός και διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες, με έπαρση, να βλέπουν «φως στην άκρη του τούνελ».
Γνωρίζοντας η κυβέρνηση ΝΔ πως η υπομονή του κόσμου τελειώνει, βέβαιη πως η κοινωνική οργή και δυσαρέσκεια θα μετατραπεί σε έντονες διαμαρτυρίες και αγώνες, ανήσυχη γιατί ψυχή και κινητήρια δύναμη αυτών των αγώνων είναι η νεολαία, ο προοδευτικός κόσμος, η Αριστερά και οι κομμουνιστές, επιλέγει τον πολιτικό αυταρχισμό, την εκτεταμένη καταστολή και την ιδεολογική επίθεση.
Με τον «αέρα» της κυρίαρχης δύναμης, με την αστική αντιπολίτευση να ταυτίζεται επί της ουσίας μαζί της και να περιορίζεται σε παραγωγή επικοινωνιακών εντυπώσεων, με τα ΜΜΕ απολύτως ελεγχόμενα, σε ρόλο συντεταγμένου προπαγανδιστή της κυβερνητικής πολιτικής, επιχειρεί να δημιουργήσει όρους ιδεολογικής και πολιτικής ηγεμονίας και επιβολής.
Την ίδια στιγμή, με αφορμή τα 200 χρόνια από την εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του1821, οι ξένοι προστάτες – δυνάστες του λαού μας βρίσκονται ξανά εδώ, στις παράτες και τα φαγοπότια, με τις βάσεις, τα αεροπλανοφόρα και τις στρατιωτικές ασκήσεις, με αυξημένους τους κινδύνους στο Αιγαίο και την Κύπρο από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και την τουρκική επιθετικότητα και με την υποτελή ελληνική κυβέρνηση έτοιμη για νέες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.
Ελπιδοφόρο φαινόμενο είναι η απάντηση λαού και νεολαίας σε αυτή την πολιτική, με αλλεπάλληλες μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, που έσπασαν και τις κυβερνητικές χουντοαπαγορεύσεις, μέσα από τη δραστηριοποίηση συλλόγων και συνδικάτων, συλλογικοτήτων και οργανώσεων της Αριστεράς και την πραγματοποίηση αρκετών Γενικών Συνελεύσεων. Ένα άλλο ελπιδοφόρο γεγονός των κινητοποιήσεων αυτών είναι ότι έβαλαν στο περιθώριο διασπαστικές, ιδιοκτησιακές και σεχταριστικές λογικές και πρακτικές.
Η δική μας η ελπίδα, η ελπίδα της νεολαίας και του λαού, που στενάζει πάνω από μια δεκαετία από τα βάρη των μνημονίων και της παρατεταμένης και βαθιάς παγκόσμιας και εγχώριας καπιταλιστικής κρίσης, βρίσκεται στο δρόμο του μαζικού, ενιαίου και συλλογικά οργανωμένου αγώνα, ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης του κεφαλαίου, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

• Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών – εκπαιδευτικών τώρα!
• Δημόσια δωρεάν Υγεία – Παιδεία για όλο το λαό!
• Η κυβερνητική τρομοκρατία δεν θα περάσει!
• Έξω ΗΠΑ-Βάσεις-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τη χώρα μας
• Για Ψωμί – Δουλειά – Δημοκρατία – Ειρήνη – Εθνική Ανεξαρτησία

Aνακοίνωση  της Συνέλευσης Εργαζόμενων-Ανέργων-Νεολαίας Θεσπρωτίας:
Ζούμε στην εποχή που η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας έχει οδηγήσει σε κατάρρευση του – ήδη ξεχαρβαλωμένου από προηγούμενες κυβερνήσεις – δημόσιου συστήματος υγείας. Καθημερινά μετράμε εκατόμβες νεκρών από τον Covid-19, ο συνολικός αριθμός των οποίων έχει ξεπεράσει τους 8 χιλιάδες. Την στιγμή που περιγράφονται τραγικά περιστατικά από νοσοκομειακούς γιατρούς, με ασθενείς που χάνουν τις ζωές τους ελπίζοντας για ένα κρεβάτι στις ΜΕΘ, ο ιδιωτικός τομέας υγείας θησαυρίζει. Η μετατροπή του κοινωνικού αγαθού της υγείας σε προνόμιο για λίγους στην μέγγενη της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης μόνο οργή και αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει στον λαό.
Η κυβέρνηση αποποιείται τις ευθύνες που της αναλογούν θέτοντας ως μοναδικό μέτρο τα απανωτά lockdown και ρίχνοντας το παραπλανητικό χαρτί της ατομικής ευθύνης στους πολίτες. Αποδεικνύει περίτρανα την αδυναμία λήψης έκτακτων μέτρων που θα έπρεπε να εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας αγνοώντας όλες τις προτάσεις των κοινωνικών φορέων για προσλήψεις στο ΕΣΥ, επίταξη ιδιωτικού τομέα, λεωφορεία και πύκνωση δρομολογίων στα ΜΜΜ.
Σε όλα αυτά η κυβέρνηση απαντάει με διώξεις γιατρών, εκδικητικές απολύσεις και παραπομπές στη δικαιοσύνη (όπως του προέδρου του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», του ιατρού- μέλους της ΕΝΙΘ στο ΑΧΕΠΑ και την απόλυση επικουρικού ιατρού του νοσοκομείου Χατζηκώστα Ιωαννίνων ), επειδή επικοινώνησαν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας και δεν κατάφεραν να τους κρατήσουν φιμωμένους.
Παράλληλα, τα σκάνδαλα που βαραίνουν την κυβέρνηση σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις, τις βρώμικες μπίζνες με τους μεγαλοβιομηχάνους, το ξεπούλημα γεωστρατηγικών δομών τείνουν να γίνονται καθημερινότητα. Εκμεταλλευόμενη τον τρόμο και την ανησυχία που έχει σπείρει στην κοινωνία και τον λαό, φέρνει μια σειρά αντεργατικών μέτρων, όπως το νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη για την παιδεία, «εκσυγχρονισμού» συνδικαλιστικού νόμου, περιορισμού διαδηλώσεων, θεσμοθέτηση δεκάωρου εκ περιτροπής εργασίας, οξύνοντας έτσι κι άλλο τις ταξικές αντιθέσεις στην κοινωνία.
Εκτός των άλλων η κυβέρνηση δεν δίστασε να εργαλειοποιήσει προς όφελός της, ακόμα και την επέτειο της 25ης Μαρτίου και των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση πραγματοποιώντας διάφορα εθνικιστικά δρώμενα επιδιώκοντας την κάλυψη και απόκρυψη όλων των κοινωνικών ανισοτήτων υπό του μανδύα της εθνικής ομοψυχίας και ενότητας, επιβάλλοντας ένα καθεστώς συνολικής αμνησίας για τα ακριβή μηνύματα της ελληνικής επανάστασης, για τα πρόσωπα που συνέλαβαν πραγματικά σε αυτή αλλά και για αυτούς που στάθηκαν στην αντίθετη πλευρά, όπως η πολιτική εξουσία, η Εκκλησία, το Πατριαρχείο κλπ.
Την ίδια γραμμή ακολουθούν με τη σειρά τους και οι τοπικές αρχές της πόλης μας δίνοντας βήμα σε μια ομάδα γνωστών – λόγω της δράσης τους – φασιστοειδών οι οποίοι οικειοποιώντας το προφίλ του «Έλληνα πατριώτη» διοργανώνουν σε κάθε εθνική επέτειο εθνικιστικές φιέστες με υπερμεγέθεις ελληνικές σημαίες, στρατιωτικές παρελάσεις, τεράστια γκράφιτι σε διάφορα σημεία της πόλης, καλλιεργώντας με αυτό τον τρόπο τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τον αλυτρωτισμό, πάντα με την αρωγή και την στήριξη της τοπικής εξουσίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ηπείρου για την δημιουργία μνημείου του Κ. Κατσίφα στο βουνό Βαράτι. Την στιγμή, επίσης που το νοσοκομείο Φιλατών αδυνατεί να αντιμετωπίσει άλλα περιστατικά κορωνοϊού και η τοπική κοινωνία στενάζει από τα καθημερινά προβλήματα και τις επιπτώσεις της πανδημίας, οι τοπικές αρχές, όπως και κάθε εξουσία επιστρατεύουν τα δύο πάγια όπλα τους, την εθνική συσπείρωση και καταστολή.
Στην περίπτωση της καταστολής εντύπωση θα πρέπει να προκαλεί η παραχώρηση ολόκληρου του κτιρίου των φοιτητικών εστιών στην αστυνομία, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την εξυπηρέτηση αναγκών φτωχών λαϊκών οικογενειών ή μεταναστών.
Παρατηρώντας την κρατική διαχείριση της πανδημίας, την εθνικιστική προπαγάνδα, την αστυνομοκρατία και την καταστολή καλούμε όλο τον λαό να μην εφησυχαστεί, να πάρει θέση, να πυκνώσουμε τις γραμμές της αντίστασης και της οργανωμένης λαϊκής πάλης ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Την Παρασκευή 9 του Απρίλη στις 7:00 μμ καλούμε όλους και όλες τα Εργατοϋπαλληλικά Σωμάτια, Συλλογικότητες, Πολιτικούς φορείς, σε συγκέντρωση στην Πλατεία Δημαρχείου για να διατρανώσουμε με την φωνή μας την αντίθεσή μας στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησηςIn this article

Join the Conversation